Zuidelijke ringweg: piepschuim

Het Dagblad van het Noorden berichtte op 13 september dat de westelijke ringweg bij het Vrijheidsplein werd versierd met een rand van blokken EPS (extended polystyrene ofwel piepschuim). Vanaf een fietspaadje aan de overkant, parallel aan de Ring, was goed te zien dat er een bijzondere constructie groeide: een muur van ongeveer 300 meter lang, opgebouwd uit grote blokken. De meeste wit, maar sommige ook licht tot donkergrijs. Het beeld deed mij denken aan de eens zo populaire op art rage in de jaren ’60. In het project Aanpak Ring Zuid duiken wel vaker verrassende kunstuitingen op (link1, link2, link3). Maar deze EPS-blokken zijn niet bedoeld als decoratie, ze hebben een belangrijke functie. Op de projectwebsite is te lezen dat ze worden ingezet als ondergrond, zowel voor een toekomstige afrit als voor een tijdelijke weg. Daarvoor moet een hoogteverschil van zes meter worden overbrugd. Door piepschuimblokken te gebruiken in plaats van zand – dat lang moet inklinken – is een aanzienlijke tijdwinst mogelijk. Bovendien kan er met EPS-blokken steiler gebouwd worden en is de vereiste hoogte gemakkelijker te bereiken.
Deze zomer zag ik in de buurt van het Martini ziekenhuis een terrein dat vol lag met die opvallende witte en grijze blokken. Ik had toen nog geen idee wat dat te betekenen had. Maar dat raadsel is nu opgelost.

Foto’s