Kino Klandestino

Het bericht, 20 december 2022, dat het (film)doek zou vallen voor Kino Klandestino kwam niet helemaal onverwacht.

Nadat voorjaar 2019 de organisatie van Zienemaan & Sterren aankondigde te stoppen (link1, link2), beleefde kort daarna het project Kino Klandestino zijn laatste kijkavond (zondag 12 mei). Volgens het mailbericht werd de deur nog even op een kier gehouden voor een herstart na het coronatijdperk. Maar die comeback gaat er dus niet komen.

Onder de naam Zienemaan & Sterren bedachten Jorine Witte en Harmen Huizenga, filmprogrammeurs bij Vera Zienema (link) een lumineus concept: het organiseren van bijzondere filmvertoningen op bijzondere locaties. Van 2011 tot en met 2018 organiseerden ze, samen met een groep vrijwilligers, acht filmfestivals in de openlucht: zoals op de voormalige speelweide in het Ebbingekwartier, later op de Grote Markt en op het  Suikerunieterrein. Maar daar bleef het niet bij. Zienemaan kwam ook nog met het verrassende KinoKlandestino: een reeks geheime filmvoorstellingen op onbekende locaties. Vooraf werd een raadselachtig tipje van de sluier opgelicht, maar pas kort tevoren kregen belangstellenden aanwijzingen waar ze zich konden melden. Vooral de 2e editie, 18 juli 2014, zal ik niet gauw vergeten. Het terrein van Gruno bouwrecycling aan de Duinkerkenstraat – tegenover afvalstation Woldjerspoor – was omgetoverd tot een surrealistische popup bioscoop, omringd door bergen asfalt en ander puin. Film van de avond: À l’origine (link2). Veel dank aan allen die Zienemaan & Sterren en Kino Klandestino mogelijk maakten. Klasse!

NB. Er schijnen plannen in de maak te zijn voor een semi-permanente (en commerciële) openluchtbioscoop in het Stadspark (link). Of dat zo’n goed idee is? Ik hoop stiekem dat de klandestiene filmvertoners in de nabije toekomst nog eens terugkomen. Tijdens een zomerweekend.

Meer

  • Beter op papier: met rock ’n roll marketeer Jorine Witte. Artikel op de website van DATmag., creatief talent en en ondernemerschap in Groningen (link).
  • Buitenbioscoop in het Stadspark: een goed idee? Artikel, 10-01-2023, op de website van de Grunobuurt (link).
  • Mensink, L. Waarom regen het publiek bij openluchtbioscoop Zienemaan en Sterren niet deert. Artikel, 14-09-2018, op de website van Cultuurpers (link)

Foto’s