Affakkelen

[Bijgewerkt 27-01-2018] Vrijdagavond 19 januari gingen Groningers massaal de straat op. Na de aardbeving op 8 januari bij Zeerijp – met die van Huizinge (2012) en van Westeremden (2006) de drie zwaarste bevingen die Groningen sinds 2000 troffen – was het genoeg.  Genoeg = genoeg! zo stond het op het spandoek aan de kop van de fakkeloptocht. Daarachter volgden ca. 12.000 (*) actievoerders, gedupeerde bewoners, politici, bestuurders en solidaire burgers. Het moest eindelijk eens afgelopen zijn met die rampzalige gaswinning, met de prioriteit van economisch gewin boven veiligheid (link), met het bagatelliseren van aardbevingsschade, het traineren van schadeloosstelling, herstel en versterking. Wat misschien nog het meeste steekt: het gevoel van achterstelling van Noord-Nederland ten opzichte van de Randstad (link1, link2). Redenen genoeg voor Groningers om woest te zijn. En tijd om het woord ‘affakkelen’ nieuwe betekenis te geven…

(*) Volgens RTVNoord en regionale kranten. Het NOS Journaal had het over 8.000 demonstranten.

Woest, woester, verwoest!

Nog steeds zijn Groningers de sigaar…

Daarom opnieuw een lange mars

Om het vuur brandend te houden

[Toevoeging 23 januari 2018]  De demonstratie van afgelopen vrijdag heeft kennelijk indruk gemaakt. Vandaag, vier dagen later, is er op twee punten succes. Het gerechtshof in Leeuwarden deed uitspraak in een rechtszaak die het WAG namens een groot aantal eigenaren tegen de NAM had aangespannen. Het hof stelt het WAG in het gelijk: de NAM moet de waardevermindering van huizen in het aardbevingsgebied meteen gaan compenseren en niet pas bij verkoop (link). Daarbij kwam het nieuws dat minister Wiebes de grootverbruikers van Gronings gas dringend heeft verzocht om vóór 2022 over te schakelen op andere energiebronnen (hoog-calorisch gas of duurzame  energie) (link). Zodat de gaswinning dan een flink stuk omlaag kan.

[Toevoeging 27 januari 2018] Helaas kreeg het prille optimisme vandaag weer een flinke deuk. Uit een artikel in Trouw blijkt Shell in juni vorig jaar afstand te hebben genomen van dochtermaatschappij NAM, door intrekking van een aansprakelijkheidsverklaring. Die intrekking wordt links en rechts nu geïnterpreteerd als een boekhoudkundige truc van Shell om verantwoordelijkheid voor vergoeding van aardbevingsschade op voorhand uit te sluiten. De reacties zijn niet mis. (link1, link2, link3).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *