Tschumipaviljoen: Phones Only

Zaterdag 25 juni 2016. Het Tschumipaviljoen op het Hereplein heeft deze zomer een leuke attractie, die aansluit bij de jubileumtentoonstelling op de Ubbo Emmiussingel van Amateur Fotografen Vereniging Daguerre (20 mei – 21 juni). Beide bezienswaardigheden staan in het teken van “Stad in beweging”. Van 20 mei tot 17 juli rijdt een elektrisch speelgoedlocomotiefje door het paviljoen. Een groot gedeelte van het tracé is afgeschermd, de verrassing zit aan de binnenkant. Alleen bezoekers die hun smartphone in het bakje voorop het treintje laten meerijden, kunnen in het opgenomen videoclipje bekijken wat er onderweg te zien was.

In het project PHONES ONLY, bedacht door Sander Veenhof en Adri Schokker, draait alles om de smartphone camera. “Het massaal ingeburgerde apparaat heeft voor veel veranderingen gezorgd in de manier waarop we met fotografie om gaan, hoe we fotograferen en waarom we fotograferen. Maar de foto als bewijs dat we ergens geweest zijn, is altijd hetzelfde gebleven. Behalve tijdens PHONES ONLY, want dan gaat je telefoon alléén op pad, om beelden te schieten van een plek waar je zelf niet kunt komen.

Ik had nog een acht jaar oude VADO Creative mini camcorder in de kast liggen. Die mocht wel paar rondritjes maken. (Videoclip 1).
Op één van zijn reizen viel hij om, scheef in het bakje. Met als resultaat een reportage ondersteboven… (Videoclip 2)

.