Papierwerk

In 2011 kwam ik onverwacht terecht in een workshop handboekbinden bij Sacha de Ven in Aduard. Meteen kreeg het werken met papier mij in de greep. En sindsdien ga ik een paar keer per jaar met Maria naar Sacha voor een dagje boekbinden. Nou ja boekbinden, dat ligt bij mij toch een beetje anders.
Andere workshopdeelnemers leven zich uit in het maken van o.a. fraaie cadeauboeken en fotoalbums of in het restaureren van antieke banden. Ikzelf was vanaf het eerste begin aan het rommelen met restjes papier, op zoek naar een eigen vorm.

Het resultaat tot dusver is een verzameling kleine boekachtige objecten. Daar zitten wel bindtechnieken in verwerkt. Maar het zijn bepaald geen leesbare, beschrijfbare of anderszins bruikbare boeken. Sacha is niet alleen boekbinder maar ook vormgever. Haar eigen ontwerpen – vooral gedenkboeken en -kastjes – zijn stuk voor stuk prachtige objecten, met bijzondere materialen en bindingen. Zij geeft mij alle ruimte voor mijn eigenzinnig geknutsel. En ook de nodige adviezen en handige tips. Hieronder een fotoserie van mijn ‘papierwerkjes’.

.