Mondkapje (1): groeikracht

Het mondkapje, vooral het bekende blauwe wegwerpmodel van Chinese makelij, was in 2020 het meest zichtbare teken van de corona-uitbraak.Ook de komende tijd zal die halfgelaatsbedekking voor veel mensen verbonden zijn met de angst voor ziekte en besmetting, met vervreemding en isolatie. Toch dook bij mij soms een minder somber beeld op: een masker, van waaronder, dwars door drie lagen kunststof, groene kiemen omhoog schieten. In dit geval tuin- of sterrekers, maar het zou ook andere vegetatie kunnen zijn. Als een teken van groeikracht en hoop op nieuw leven, na de pandemie. Een toeschouwer ziet vol verwondering toe. (Nieuwjaarskaart 2021, ook voor alle lezers van deze blog!)

Mijn vrienden Maria en Lex, die mijn kaart hadden ontvangen, lieten afgelopen dinsdag weten dat zij tot hun verrassing nóg een foto van een mondkapje met ontspruitende kiemen hadden gespot (in Volkskrant Magazine van 2 januari 2021).  De foto ‘Post-Pandemic Power’ is gemaakt door Marloes Haarmans (link1, link2), een conceptioneel beroepsfotograaf, die vaker in opdracht van de Volkskrant werkt. De foto is ook op haar Instagrampagina te zien, met nog een andere mondkapjes+kiemen variant.

 

Mijn vrienden hadden een tijdelijk cadeau-abonnement op Trouw, maar bij vergissing kregen zij vorig weekend de Volkskrant geleverd. Zelf heb ik geen enkele krant. Puur toeval dus dat ik die foto van Marloes Haarmans onder ogen kreeg. Ik stuurde haar mijn eigen foto toe. En kreeg meteen een aardige reactie terug. Er zijn wel verschillen, zoals de afbeeldingen laten zien. Marloes mailde dat zij chiazaadjes op haar mondkapje liet ontspruiten. Ik had de kiemen op haar foto eerst voor tuinkers aangezien, maar daar heb ik weer iets bijgeleerd. Zelf kocht ik een kant-en-klaar bakje tuinkers uit de biowinkel en arrangeerde plukjes ervan onder een ingesneden masker. Hoe dan ook, wij hadden blijkbaar dezelfde gedachte: een positieve, optimistische draai geven aan een gebruiksvoorwerp dat nu door velen wordt ervaren als een negatief, emotioneel beladen symbool. En er zijn vast nog wel meer fotografen met dat idee bezig.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.