Spoorviaduct Glimmen – Onnen

[Bijgewerkt 30-06-2021] Een bijzondere fotolocatie is het viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen en het rangeerterrein bij Onnen. Een mooi lijnenspel van de uitwaaierende rails en van de twee ijzeren brugdelen. De vakwerkconstructie met klinknagelverbindingen, gebouwd in 1920, is nu een rijksmonument. De opritten aan weerszijden zijn omzoomd door boomwallen met eiken, beuken en acacia’s. Al dat groen doet het ook goed op infrarood foto’s. Hier twee voorbeelden uit mijn Pentax K100D.

[Toevoeging 30-06-2021]  De monumentale spoorbrug heeft vorig jaar (mei-december 2020) een flinke opknapbeurt ondergaan: de stalen constructie werd onder handen genomen, het wegdek en de houten voetpaden aan weerszijden werden vernieuwd en de brug kreeg drie verflagen in de oorspronkelijke kleur (link1, link2). Een kogelgat in een van de stalen profieldelen, een herinnering aan WOII, is ook na het recente schilderwerk  nog steeds te zien (zie foto’s hieronder, en dit artikel)

Foto’s 2016

Meer:

  • Interview met Jan Berends, een kind in Onnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Artikel op de website van Onnen.nu. [Overgenomen uit het NS Spoormagazine, ongedateerd]
  • Veenstra, T. (2021, 17 augustus). Dichter uit Stad wil monumentale spoorbrug bij Onnen vernoemen naar Rutger Kopland. Artikel op de website van OOG (Omroep Organisatie Groningen). 
  • Viaduct over de spoorlijn Groningen-Assen in Haren. Artikel op de website van Rijksmonumenten.nl.

Foto’s 2021: