Paddenstoelen 2022

De zomer van 2022 was warm en droog. Daarna volgde een natte maand september. Waarschijnlijk zorgde die combinatie voor een bijzonder goed paddenstoelenseizoen.

Een duidelijk bewijs was de zwerm vliegenzwammen die begin oktober neerstreek naast café de Waterloo Bar, bij mij om de hoek. Ik telde er op zekere dag een stuk of 50. Het zullen er vast meer geweest zijn, want talloze jonge exemplaren, zgn. ‘duivelseieren’, kwamen net op en waren soms moeilijk zichtbaar. Op dezelfde plek was er vorig jaar (2021) ook al een vliegenzwammeninvasie. Iets minder talrijk, ik heb ze toen niet geteld. De iconische rood-met-witte-stippenzwammen (link) trokken de aandacht. Regelmatig zag ik mensen stilstaan of van de fiets stappen voor een foto. Nadat ik een week lang de paddenstoelen in verschillende stadia had geprotretteerd, was het tijd voor een verdere verkenning. Dat kostte weinig moeite. In de nabije omgeving en vooral in het Groningse Stadspark was nog veel meer te vinden. Hieronder mijn oogst van deze herfst.

In mijn jeugd maakte ik onder leiding van een bioloog kennis met de wonderlijke wereld van zwammen, schimmels en paddenstoelen. Maar ik noem mijzelf geen kenner (en als natuurliefhebber ben ik ook zeker geen wildplukker). Sinds ik de fotografie heb ontdekt komen deze bosjuwelen wel weer vaker terug op mijn pad. Nog even fascinerend als vroeger.

Foto’s

.