[Bijgewerkte 29-04-2020] Dagelijks komen afbeeldingen van het coronavirus langs, op tv, pc of telefoon. Buiten staan nu paardenbloemen in bloei, vaak al gevolgd door hun bekende witte pluisbollen. Ik ben niet de enige die gelijkenis bespeurt tussen deze pluizige zaadbollen en het stekelige virus. Op het internet zijn talloze afbeeldingen te vinden die deze uiterlijke overeenkomst illustreren.
Veel mensen kennen de paardenbloem (link1, link2) alleen als een lastig en – vanwege zijn lange penwortel – nauwelijks uit te roeien onkruid. Maar lang niet iedereen weet dat de meeste delen van de plant (bloemen, bladeren, wortel) eetbaar zijn als wilde groente (link1, link2, link3). De stengels kun je beter niet eten. Het licht giftige melksap is nogal bitter. Uitwendig gebruikt kan het bij sommige mensen een allergische huiduitslag veroorzaken. Maar het sap schijnt ook gebruikt te worden om wratten aan te stippen. In de 19e eeuw werden o.a. in Engeland en Frankrijk paardenbloemen geteelt voor hun jonge blad, dat een delicatesse was voor de welgestelden. Maar deze zgn. ‘molsla’ was ook voedsel voor de armen, een welkome bron van vitamine C na de winter (link). Tegenwoordig wordt molsla gerekend tot de ‘vergeten groenten’, waarvoor opnieuw belangstelling groeit.
Daarnaast is al vanouds bekend dat de paardenbloem een scala aan geneeskrachtige eigenschappen bezit. In de 7e eeuw werd daarover voor het eerst geschreven, in de traditionele Chinese geneeskunde. Die geneeskrachtige werking is ook in de huidige medische wetenschap onderwerp van onderzoek (o.a. link1, link2, link3, link4). Toch is een waarschuwing op zijn plaats: wees voorzichtig met het gebruik van paardenbloemen of paardenbloemproducten als alternatief medicijn (fytotherapie), zeker als je reguliere medicijnen gebruikt. Die medicatie kan erdoor verstoord raken. Overleg altijd met je huisarts.
Sinds mensenheugenis worden aan allerlei planten, bloemen en bomen symbolische betekenis toegedicht. De paardenbloem, die zelfs tussen straatstenen kan overleven, zou verwijzen naar ons menselijk vermogen om uitdagingen en problemen te boven te komen (link1, link2). Een associatie die goed past bij de huidige coronacrisis. Weliswaar bieden paardenbloemen geen bescherming tegen het coronavirus. Maar misschien dat een plantenliefhebber in de symboliek soms een beetje troost of steun vindt.
.