Into Nature 2018: Crystal Palace

Mijn zoektocht naar voorbeelden van omsloten tuinen (hortus conclusus) brengt mij vaker op bijzondere locaties. Dit keer de voormalige Tuinbouwschool in Frederiksoord, die dit jaar het centrum is van de Drentse kunstroute Into Nature (*). De kassen worden al jaren niet meer gebruikt. Gewild of ongewild groen overwoekert de glazen ruïnes. De Amerikaanse kunstenaar Matthew Day Jackson vond op deze plek juist  inspiratie voor een gezelschap spookachtige figuren, gemaakt van zwart gebeitste takken, stronken en ander dood hout. Zijn zwarte aliens benadrukken de teloorgang en de vernietiging van menselijke bouwsels, zoals de tuinkassen waar zij onderdak hebben gevonden. Maar Jackson noemde zijn installatie vermoedelijk niet zomaar – en niet zonder ironie – ‘Crystal Palace’ (**). Wie goed kijkt ontdekt ook hier de schoonheid van verval.

(*) Twee jaar geleden zag ik ook enkele onderdelen van de eerste editie (2016) van Into Nature, toen in de kop van Drenthe. Nog niet over geblogd, misschien kom ik daar nog op terug.
(**) Crystal palace was de naam van het legendarische glazen gebouw waar in 1851 de eerste wereldtentoonstelling plaatsvond. (Ik schreef erover in dit artikel).

Meer foto’s van Crystal Palace in Frederiksoord: klik hier.
.

 

.