Infrarood: Mauritstuin

Het uitzonderlijke nazomerweer van afgelopen weken was een goede reden om erop uit te gaan voor een serie infrarood foto’s. Vorig jaar had ik ontdekt dat mijn Pentax K100D behoorlijk IR- gevoelig is. Vaak wordt gezegd dat je niet bij fel zonlicht, midden op de dag, moet fotograferen. Maar dat geldt niet voor infrarood. Hoe meer zon, hoe beter het typische IR- effect naar voren komt (wat surrealistische plaatjes met spierwit uitgeslagen vegetatie).

Hier een impressie van de Mauritstuin in de Oosterpoort. Deze tuin werd aangelegd rondom restanten van een vroeger schoolgebouw. Een tuin met ruïne, dat zie je niet vaak! Ik ken de plek sinds 1974, toen ik in Groningen kwam wonen. Het gemeentelijk huisvestingsbureau was in de oude school gevestigd. Sindsdien is er op dit plaats een klein paradijsje gegroeid. Ik kwam er afgelopen jaren eigenlijk te weinig, maar ik zal er vanaf nu vaker langsgaan. Het beheer en onderhoud van deze bijzondere tuin is in handen van plantenkenner en tuinliefhebber Peter Bulk.

Meer:

  • Buurtnatuurtuinen, Groningen. Webpagina op de website van de vereniging Samenwerkende Natuurtuinen en -Parken (SNTP),  voortgekomen uit de Vakgroep Heemtuinbeheer van de Stichting OASE.
  • Natuur in de stad: afl. Groningen (2009). Onderdeel van de serie NPO/NCRV Natuurlijk.
  • Voorjaar in de heemtuin. Artikel in De Oosterpoorter, april 2015.