groenpaviljoens juli-sept. 2014

Groenpaviljoens van Merijn Vrij

[Bijgewerkt 22-08-2017] Zaterdag 12 juli kwam ik langs het Hoofdstation. Mijn aandacht werd getrokken door een paar ronde koepeltjes, gemaakt van houten kisten en lange takken. Een man was druk met die takken in de weer. Even later maakte ik kennis met Merijn Vrij, Groningse natuur- en landschapskunstenaar.

Toevallig legde Merijn net de laatste hand aan zijn meest recente kunstwerk: drie groenpaviljoens op het Stadsbalkon bij het station. Een opdracht van de gemeente Groningen, die moet onderstrepen dat Groningen in 2013 werd verkozen tot Groenste Stad van Nederland. De officiële opening van de paviljoens vond plaats op 18 juli. En al gauw hadden langskomende reizigers en andere voorbijgangers de mini-oases ontdekt.

De koepels zijn opgebouwd uit een reeks houten kisten die in een cirkel zijn opgesteld. Een metalen frame dat aan de kisten is bevestigd zorgt voor de koepelvorm. Het frame is overdekt met een vlechtwerk van wilgentenen. De kisten zijn gevuld met aarde en functioneren als plantenbakken. Aan één kant – de binnenkant van de koepels – hebben ze een zitstukje en zijn het kleine bankjes.
Een paar dagen later zag ik dat de bakken waren beplant. Eén koepeltje met paarsblauwe winde (Ipomoea), één met rood en wit bloeiende pronkbonen (Phaseolus) en één met wijnranken (Vitis).

De website van Merijn Vrij toont foto’s van een groot aantal van zijn kunstwerken en installaties, in Nederland maar ook in Duitsland, Frankrijk en zelfs in Taiwan. In al zijn werk stelt Merijn de natuur centraal. Het draait om groen en groei, om licht, kracht en beweging. Hij gebruikt daarbij graag natuurlijke materialen zoals wilgentenen, bamboe en gras. Zijn projecten hebben vaak ook een sterk sociaal aspect. In 2012 creëerde hij midden in de stad Groningen een Pronkbonen groeiproject, in het kader van de Tuin & Kunst Tiendaagse. De bonen werden gepoot door leerlingen van een nabijgelegen basisschool. Buurtbewoners mochten bonen oogsten. En de chef-kok van een vegetarisch restaurant verzorgde een kookworkshop bij het kunstwerk. Participatie- en groeikunst noemt Merijn het zelf. Ook de groenpaviljoens bij het station zijn daarvan een voorbeeld.

Over het Groninger Stadsbalkon heb ik nogal eens minder aardige opmerkingen gehoord en gelezen (link1, link2). Zeker nu er plannen in de maak zijn voor een grootscheepse vernieuwing van het spoor en het stationsgebied, is weg-met-dat-balkon een dankbaar gespreksthema. Zelf denk ik daar toch anders over. Sterker nog, ik vind het balkon – ontworpen door architect Kees Christiaanse, KCAP – eigenlijk best een interessant en doordacht ontwerp. Tijdens de Dag van de Architectuur 2007 werd het door de vakjury zelfs verkozen tot het beste gebouw van Groningen. Maar los daarvan is het balkon een perfecte plek voor Merijns plant art. Een locatie vol contrasten. Zijn groene prieeltjes zie ik als een verrassende, subtiele toevoeging. Wat mij betreft hadden de koepeltjes daar gerust nog wat langer mogen blijven staan. Ze zijn er nog tot 10 september. Op die dag wordt in Groningen de Nationale Groendag georganiseerd. Bij die gelegenheid wordt dan de Groenste Stad van 2014 gekozen.

[04-09-2014] Via email liet Merjjn weten dat zijn paviljoens langer blijven staan, waarschijnlijk tot november.

[11-09-2014] Gisteren, tijdens de Nationale Groendag plaats in Martiniplaza, werd Bergen op Zoom gekozen tot Groenste Stad van Nederland 2014. Beesel kreeg de titel Groenste Dorp. Aanstaande zondag 14 september vindt in de groenpaviljoens voo het station een gratis microfestival plaats. Tussen 13.00 en 14.00 treden er drie Groningse artiesten op, elk gedurende 20 minuten. Het stadsbalkon als podium, het wordt nog wat!

Meer:

Drie groenpaviljoens op stadsbalkon bij hoofdstation Groningen. Artikel op de website De Vitale Groene Stad, 18-07-2014

Groenpaviljoens geopend. Videoreportage Oog TV , 17 juli 2014

Groenpaviljoens geopend op Stadsbalkon. Artikel op de website van Gemeente Groningen, 18-07-2014

Pronkbonen project. Artikel Groninger Gezinsbode, 22-05-2012

 Foto’s

.