Fotoalbum over hortus conclusus (de omsloten tuin)

In een bericht van 6 april 2017 liet ik weten dat ik aan de slag wilde gaan met een fotoproject over tuinen. In het bijzonder, over de ‘hortus conclusus’, een middeleeuws tuinconcept dat de afgelopen twintig jaar opnieuw een rol is gaan spelen bij de aanleg van moderne stadstuinen. Mijn inspiratie voor dit plan putte ik vooral uit het boek De omsloten tuin, in 1998 gepubliceerd door landschapsarchitecten Rob Aben en Saskia de Wit. De afgelopen twee jaar (2017 t/m begin 2019) ben ik vaak op pad geweest om tuinen te fotograferen. En van januari tot dit najaar was ik ook bezig met het schrijven van teksten. Dit blog heeft daar wel een beetje onder geleden. Ik had nauwelijks tijd om nog andere berichten te plaatsen.

Begin december lag het resultaat op tafel: een fotoalbum met 80 foto’s van 22 tuinen, vooral in de grote steden waar het contrast tussen groen en gebouwen het grootst is. HORTUS IN FOCUS: een fotografische zoektocht naar hedendaagse varianten van de ‘hortus conclusus'(de omsloten tuin), 2017-2018.

Omdat dit album maar beperkte ruimte bood heb ik er een aparte website bijgemaakt: www.hortusinfocus.nl. De inhoud van het album – foto’s en tekst – is daar ook online toegankelijk. De komende tijd zal ik ook nog andere foto’s toevoegen, zowel van tuinen in het album, als van tuinen die niet in het album zijn opgenomen. Ik bezocht in totaal ongeveer 70 locaties.