DUO stadstuin

[Bijgewerkt 27-04-2020] Onderaan de DUO kantoortoren op de Kempkensberg werd vorig jaar, 11 juni 2014, een nieuwe stadstuin geopend. Daarover schreef ik toen:

In feite is het een daktuin – met 25.000 m2 één van de grootste in Nederland -, bovenop een ondergrondse parkeergarage. Aan de rand van het park, langs de Helperzoom, verrees een multifunctioneel horecagebouw: Paviljoen Sterrebos. Een grand café met o.a. vergaderzalen en een fitnessruimte. En een mooi terras met uitzicht op de tuin. Paviljoen en parkeergarage werden – net als de DUO toren- ontworpen door Ben van Berkel / UNStudio. In de gevel van het paviljoengebouw herken je meteen de beeldbepalende ‘vinnen’ van de DUO-toren (het Cruiseschip).

Het tuinontwerp is van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. De uitvoering, die in 2013 begon, lag in handen van de voormalige  bedrijven Reef Infra en Oranjewoud (sinds 01-01-2014 de Antea Group). Een daktuin van deze afmetingen zal geen geringe opgave geweest zijn. Het resultaat is een waar kunststuk. Van de constructie en de techniek ondergronds zie je niets. Wat je als bezoeker wel ziet, is dat er veel zorg aan de inrichting is besteed. Tussen de plantvakken zijn er wandelpaden, vijvers en zitplekken. Voor tuinliefhebbers: er staan hier 55.000 planten in meer dan 200 soorten. Ik ken er slechts een handvol. Dit voorjaar zag ik heel fraaie tulpen. Nu bloeit er Achillea (Duizendblad) in verschillende roodtinten. Andere opvallende details zijn de deels uit lavakorrels opgebouwde bodemlaag, de met klimop begroeide schermen en meerstammige bomen als windbrekers.

[Mijn oorspronkelijke blogpost van 22-06-2014 is niet meer aanwezig – JHK]

Deze zomer (2015) vroeg ik bij Reef of er ook een plantenlijst beschikbaar was, om alle soorten beter te leren herkennen. Van ontwerpleider Henk Martin de Jong kreeg ik meteen een aardige reactie terug én een lijst van vaste plantensoorten. Bomen en o.a. bolgewassen zijn daarop nog niet vermeld. De lijst ben ik nog aan het bestuderen, om bij elke plantnaam meer gegevens en ook een afbeelding te verzamelen. Dat is nog even een werkje.

Hier een kleine selectie van de vele tuinfoto’s die ik in 2014 en 2015 maakte. (Zie ook mijn andere blogposts over de DUO stadstuin).

 

Foto’s 2015

.