Mijn favoriet in de DUO stadstuin is deze nazomer de Pimpernel (sanguisorba obtusa), soms ook Japanse Pimpernel genoemd. In voorgaande jaren waren deze planten mij nog niet zo opgevallen. Maar twee weken geleden stonden ze volop in bloei. Ik kwam toevallig langs en was meteen gefascineerd door de opvallende, nogal bizarre bloemvormen. Pluizige, overhangende aren, in schakeringen van paarsroze tot wit, die naar alle kanten uitsteken. Ze doen denken aan flessenborstels of eekhoornstaarten. Een vergelijkbare Pimpernel, sanguisorba hakusanensis, met iets langere bloempluimen, heeft de bijnaam lila eekhoorn. Maar die staat niet in de DUO tuin. Wat mij betreft steelt sanguisorba obtusa hier de show, als roze eekhoorn.
In mijn blogpost DUO stadstuin: 2020-2021 staat in de fotogalerij een foto van de Grote pimpernel (Volgens de DUO plantlijst waarschijnlijk Sanguisorba officinalis, var. ‘Pink Tanna’). Deze heeft een minder uitbundige bloeivorm, maar de bloemen zijn in close-up net zo bijzonder. Voor meer foto’s kwam ik daar jammer genoeg te laat achter. Volgend jaar beter.
De Pimpernel is een vaste plant die voorkomt op het noordelijk halfrond, van Noordoost-Azië, Europa tot Noord-Amerika (sanguisorba canadensis), met veel verschillende soorten en cultivars. De plant is eetbaar en zijn geneeskrachtige eigenschappen zijn al sinds de oudheid bekend, o.a. uit de Chinese geneeskunde en uit Middeleeuwse kruidenboeken (link1, link2, link3). De naam Pimpernel roept ongetwijfeld associaties op met de Scarlet Pimpernel (Rode Pimpernel), de held uit de beroemde avonturenroman van Baronesse Orczy (link). Maar de plant met de Engelse naam Scarlet Pimpernel heet in het Nederlands Rood Guichelheil (Anagallis arvensis, ). Ook al zo’n naam met geschiedenis… (link1, link2)