Tschumipaviljoen: De Achterkant

Afgelopen zomer kreeg ik een tip van goede vrienden: het glazen Tschumipaviljoen was na een tijd leegstand weer gevuld. Dit keer met een voorproefje van een nieuwbouwproject op het voormalige CiBoGa terrein. De Kunstwerf, zo heet het project, zal onderdak gaan bieden aan vijf podiuminstellingen, die nu nog verspreid gehuisvest zijn. Het project omvat ook een openbare binnentuin, bedoeld als ontmoetingsplaats tussen acteurs en stadsbewoners. Die binnentuin is gelegen aan de achterkant van het complex. De Achterkant was dan ook de naam van de Tschumi-expositie. Een serie maquettepanelen in het paviljoen gaven een impressie van de binnentuin, omzoomd door bogengalerijen (arcades) en werkruimtes. Voor een goed doorkijkje moest je wel even hurken op een rode steen, zoals aangegeven in de beschrijving op het paviljoen.
Mijn vrienden lazen in die tekst ook een verwijzing naar de
Hortus Conclusus, een middeleeuws tuinconcept dat vooral in kloostertuinen veel is toegepast. Het ontwerp van de binnentuin geeft een moderne invulling van dat oude concept. Op mijn website www.hortusinfocus, heb ik een pagina over De Kunstwerf in voorbereiding.

 

. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.