Groningse stadsmarkeringen 20 jaar

29 maart 2010. – De Groningse stadsmarkeringen bestaan dit jaar twintig jaar. Het CBK Groningen (Centrum Beeldende Kunst) heeft van 28 januari tot en met 30 mei een kleine tentoonstelling onder de titel Groter dan Groningen.

Zal de stadsgrens van Groningen ooit de Waddenzee bereiken? Komt er een moment dat hoogbouw tot ver boven de Martinitoren reikt? En ervaren we Groningen nog als compacte stad? Het zijn vragen die bij je opkomen als je ziet hoe snel de stad groeit. (Bron: CBK)

groterdangroningen1

 

Recente stadsuitbreidingen zijn voor het CBK een reden om stil te staan bij de groei van de stad. Die groei wordt treffend gemarkeerd door de stadsmarkeringen van 1990. Toen gaven ze ruwweg de toenmalige stadsgrenzen aan. Nu, twintig jaar later, zijn die grenzen flink opgeschoven. En nog eens twintig jaar later staan deze kunstwerken misschien midden in een stadswijk en zijn die grenzen helemaal niet meer te herkennen…

groterdangroningen3

 

De tentoonstelling geeft een beknopt beeldverslag van de stadsmarkeringen, hun ontwerpers en de locaties in de stad. Ook het originele op aluminium platen vastgelegde masterplan van Daniel Libeskind ligt in een vitrine. Daarnaast organiseerde het CBK enkele busrondritten langs de markeringen, de laatste afgelopen zondag 28 maart. Helaas had ik dit te laat ontdekt en waren de geplande tochtjes volgeboekt. Gezien de grote belangstelling komt er misschien nog een kans… En zo niet, maak ik weer een rondje op de fiets.

groterdangroningen2

 

Zie ook: Groninger stadsmarkeringen 20 jaar (2)Groninger stadsmarkeringen 30 jaar

Meer:

De website Staat in Groningen is een samenwerking tussen architectuurcentrum Platform GRAS en het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). Zoek daar op stadsmarkeringen