Groninger stadsmarkeringen 30 jaar

Voor het 950 jarig bestaan van de stad Groningen in 1990 werden tien kunstwerken ontworpen, onder de naam Books of Groningen. Negen van deze stadsmarkeringen werden geplaatst langs de stadsgrenzen, als symbolische stadspoorten bij belangrijke toegangswegen. De tiende kreeg een positie in het centrum, op het Martinikerkhof.

stadsmarkering boekVeel stadsbewoners zullen deze kunstwerken wel kennen. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen – dat nu, sinds feb. 2021, Kunstpunt heet – besteedde in 2010 en 2015 aandacht aan het 20-jarig, resp. het 25-jarig jubileum van de markeringen (link1, link2, link3). Dit jaar zullen festiviteiten waarschijnlijk achterwege blijven door coronabeperkingen. Op de Facebook-pagina van het Kunstpunt staat slechts een kort bericht. Dat is wel een beetje karig.

Ik ben zelf nogal een liefhebber van kunst-op-straat en van fietsrondjes om de stad. Onderweg kom ik de stadsmarkeringen vaak tegen, weliswaar sommige meer dan andere. Ik ben de afgelopen jaren steeds meer een fan geworden van deze moderne monumenten. Lang geleden, 2008-2010 schreef ik er op deze blog een serie over. Die stukjes staan er niet meer, maar ik heb de teksten nog bewaard. Misschien is dit jubileum een goede aanleiding om ze nog eens te herzien en opnieuw te publiceren. Voor nu beperk ik me tot een selectie van 33 foto’s uit mijn collectie. Van elke markering drie, plus drie van het 20-jarig bestaan in 2010.

Foto’s:

 

 

.