Een dinosaurus als document

In 1999 deed de toen 17-jarige Tyler Lyson een opzienbare ontdekking op het landgoed van zijn oom in North Dakota (VS). Op het eerste gezicht zag hij weinig bijzonders: wat fossiele botresten van dinosauriërs.  Zulke vondsten had hij daar al vaker gedaan. Vijf jaar later, in 2004,  kwam hij terug op dezelfde plek. In het gesteente merkte Lyson deze keer een ongewoon patroon op. Het bleek een stukje huid te zijn van een 67 miljoen jaar oude Hadrosaurus (die nu “Dakota” is gedoopt)
Volgens paleontoloog Phil Manning van de University of Manchester is dit tot nu toe de meest complete vondst van een dinosaurus. Vooral het feit dat delen van de huid en het spierweefsel zijn gemummificeerd is uitzonderlijk.
Op 16 december 2007 ging bij National Geographic Channel de tv-documentaire “Dino autopsy” in première, met een verslag van deze ontdekking en van het onderzoek dat erop volgde.

Niet alleen natuurliefhebbers en dinospotters zullen er eens goed voor zijn gaan zitten. Maar ook voor informatie- en kenniswerkers was dit een bijzonder moment. In kort bestek passeerde immers een breed scala van informatievormen de revue. Eigenlijk was alleen het nog ongeziene fossiel in situ, dwz. op zijn oorspronkelijke vindplaats, geen informatieobject. Maar in de reportage zie je de dinosaurusmummie vanaf het moment van zijn ontdekking langzaam veranderen in een enorme berg documentatie. Beelden van de opgraving, beelden van de verdere preparatie, CT scans, biochemische analyse, een reconstructie van het fossiliseringsproces, computeranimaties van “Dakota’s” lichaamsbouw en beweging, zijn plaats in de evolutie van dinosauriërs, de NGC televisiereportage zelf. En dan zijn er nog alle artikelen, boeken en websites waarin deze dino de hoofdrol speelt.

Enkele dagen voor de uitzending las ik Michael Bucklands artikel “Information as thing”. En trof daarin de volgende passage: “The literature on information science has concentrated narrowly on data and documents as information resources. But this is contrary to common sense. Other objects are also potentially informative. How much would we know about dinosaurs if no dinosaur fossils had been found?”

“Dino autopsy” zal nog wel vaker bij NGC te zien zijn, de eerstvolgende herhaling is op 14 januari 22.30.

Hier een andere NGC video: What is a Dino Mummy” http://www.youtube.com/watch?v=sSYFmyn3n3c

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.