De informele bibliotheek (9):

[Bijgewerkt 28-01-2023] In deze aflevering berichten over Boeken & Jam, The Itinerant Poetry Library, en kort nieuws

Boeken & Jam

Donderdag 6 juni was ik met een bevriende ex-bibliothecaris in Delden. Aan het eind van de middag  fietsten we even een rondje door het uitgestrekte landgoed Twickel. Vlakbij fietsknooppunt 72 had een boerderij (Klein Rouweler) een speciale aanbieding voor langskomers: boeken & jam! Deze smakelijke combinatie kende ik nog niet. Langs de weg zie je wel vaker een uitstalling van honing, jam of andere moestuinproducten. Wie weet duiken er meer voorbeelden op van een soortgelijke mix met ruilboeken. Een van mijn vroegere collega’s bij hogeschool Windesheim had mij vorig jaar al gewezen op deze rustieke ruilbibliotheek, zonder echter een precieze locatie op te geven. Maar als je in de buurt van Delden je neus achterna fietst kom je er eigenlijk vanzelf.

The Itinerant Poetry Library

Vrijdag 14 juni was ik in Rotterdam voor een boekpresentatie. Maar voorafgaand ging ik ook nog even langs de Leeszaal aan het Rijnhoutplein. Leeszaalorganisator Maurice Specht had mij getipt dat er deze dag een speciale gast verwacht werd: The Itinerant Poetry Librarian (link).

The Itinerant Poetry Library (link) is zoals de naam zegt een reizende bibliotheek met een speciale, geheel op poëzie gerichte collectie. De bibliotheek wordt gerepresenteerd door een bijzondere bibliothecaris. Nee, ik moet zeggen bibliothecaresse. Want The Itinerant Poetry Librarian (die net als haar bibliotheek ook bekend is onder de afkorting TIPL) is een unieke, vrouwelijke functionaris. Zij stelt zich graag voor in de meervoudsvorm, als ‘wij’. Maar voor zover ik heb kunnen nagaan heeft zij geen collega’s, laat staan een mannelijke evenknie.

‘The Itinerant Poetry Library (TIPL) is a non static, special collections public library of poetry. For free, for everyone, and for everywhere, or at least, everywhere we can get to. From May 2006 until September 2009 the library operated continuously and was, quite literally, carried by myself, The Itinerant Poetry Librarian, which involved hoicking the collection of physical books through 11 countries and 23 towns and cities, providing a free public poetry library service in each spot I got to’. (bron: interview met de  Itinerant Poetry Librarian, 2011, op de website van Poetry International)

 

Itinerant Poetry Library, VPL kaart, juni 2013De TIPL was in Rotterdam aanwezig op het 44e Poetry International Festival, 11-15 juni 2013 en bracht ook een bezoek aan de Leeszaal. De bibliothecaresse ging gekleed in een weinig modieuze outfit die deed denken aan het uniform van een Engelse meisjeskostschool. Maar dat was bedrieglijke schijn. Eenmaal geposteerd achter haar poëziecollectie, zat daar een moderne versie van een leeszaalbewaakster uit vroeger tijden. Minzaam en een beetje streng. Cool en correct. Niet uit de plooi te krijgen. Het is duidelijk dat deze dame zich diepgaand heeft ingeleefd in haar professionele rol. Menig informatieintermediair zou zich daaraan kunnen spiegelen.

Ik was op dat moment de enige TIPL bezoeker. Maar voordat ik een dichtwerkje ter hand mocht nemen diende ik mij eerst te registreren. En kennis te nemen van een A4-tje met niet minder dan 30 spijkerharde huishoudelijke regels, de zogenaamde Bye Bye-Laws (*). Daarna kreeg ik een knalrode lidmaatschapskaart die mij voortaan als Valued Patron of the Library (VPL) te allen tijde toegang geeft tot de collectie. Wat de poëzie betreft, was ik vooral onder de indruk van een bundel wondermooie kindergedichten (Assynts Casket), versierd met even fraaie tekeningen. Uitgegeven ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de Schotse dichter Norman MacCaig in 2010 (link).

(*) Voetnoot in het reglement: ‘Our Bye Bye-Laws are based on Norfolk County Council’s Public Libraries Bylaws, as regulated under the original UK 1964 Libraries & Museums Act. Have we adopted them for our own purposes? Yes we have.’

Meer:

Met het Oog op Morgen

Frans-Jan Mulschlegel met LFL #1384, juli 2012

Toevallig ontdekte ik dat het radioprogramma Met het Oog op Morgen vrijdag 14 juni een kort interview had met twee beheerders van een Little Free Library (LFL): Eli Hendriks in Nijmegen en Frans-Jan Mulschlegel in Zutphen. Het gesprek duurt ca. 6 minuten en geeft een aardige indruk hoe deze LFL vertegenwoordigers zich bezig houden met hun ‘voortuinbibliotheek’. Uit het verhaal van Eli Hendriks maak ik overigens op dat haar minibibliotheek een kruising is tussen LFL en Bookcrossing.

 Renate Dorrestein

In de Volkskrant van 15 juni las ik een kort interview met schrijfster Renate Dorrestein, over de boeken in haar Bruynzeel boekenkast. Zij ziet er niet tegenop om die verzameling af en toe wat uit te dunnen. Sinds enige tijd heeft zij, naar het voorbeeld van Little Free Libraries, ook een minibibliotheek ingericht.

‘Mijn vriend en ik zagen in het buitenland al jaren zelfgetimmerde hokken langs tuinpaden staan met daarin boeken die de passant zo mocht meenemen. In Engeland zie je dat veel, maar uit een site als Little Free Libraries blijkt dat ook Amerika ervan is vergeven, en ook hier is het in opkomst.’ ‘We hebben een timmerman gevraagd  een soort konijnenhok te maken van zo’n vijf verdiepingen. Dat bouwsel staat nu bij hem in Amsterdam, Weesperzijde 94’.

(Zie ook de Nieuwsbrief van Renate Dorrestein, nr. 36, 3 juni 2013)

Little Free Libraries

Het aantal geregistreerde Little Free Libraries in Nederland staat volgens de LFL site nu op 5.

  1. Zutphen (nr.#1384), beheerd door Frans en Ria Mulschlegel
  2. Delfgauw (nr. #3701), beheerd door Lize Duinkerken
  3. Den Haag (nr.#4932), beheerd door Lieke Ploeger
  4. Nijmegen (#5470), beheerd door Eli Hendriks
  5. Den Haag (#6058), beheerd door Jacqueline Reijnders

 

Vervolg van: De informele bibliotheek (8) / Vervolg: De informele bibliotheek (10)

.