[Bijgewerkt 02-02-2023] – Vervolg van mijn selectie van informele bibliotheken. Hier gaat het over bibliotheken in minihuisjes en in oude telefooncellen.
Bibliotheken in minihuisjes
Little Free Libraries
zijn verreweg de meest verbreide manifestatie van ruilbibliotheken. Onderwijzer en ondernemer Todd Bol kreeg in 2009 het idee om een miniatuurmodel van een bibliotheek te bouwen, ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder, die zoveel van boeken hield. Dat idee zette hij met zijn vriend Rick Brooks om in een sociale onderneming: Little Free Libraries.
Onder die noemer zijn intussen al honderden microbibliotheekjes als paddenstoelen uit de grond gerezen. Vanuit Bol’s woonplaats Hudson in Wisconsin (VS) kwam een ware rage op gang, die uitwaaierde naar andere staten, maar ook naar Canada, Engeland, Duitsland en zelfs naar Ghana. Ook de relatie met de lokale openbare bibliotheek is in beeld. ‘In fact, this entire program has been designed with Friends of Libraries in mind. Little Libraries offer (…) tools to extend the reach of your public library to parts of your community that might not otherwise use it.’ (bron: Library Journal, March 14, 2013, Todd Bol & Rick Brooks | Movers & Shakers 2013 — Innovators).
Hier een Facebookpagina met voorbeelden van (buitenlandse) Little Free Libraries. Vaak zijn het kastjes op een paal die veel lijken op een gesloten vogelvoederhuisje. Maar er zijn ook andere vormen.
Kleine Gratis Bibliotheek Zutphen
In mei 2012 installeerden Frans-Jan en Ria Mulschlegel hun ‘Kleine Gratis Bibliotheek’ . Het is de eerste officieel geregistreerde Little Free Library in Nederland (nr. 1384). De KGB in de Stuurmanstraat is in eerste instantie bedoeld voor de buurtbewoners. De minibibliotheek is gemaakt van oude nachtkastjes. Tijdens mijn bezoek op 14 juli plaatste Frans-Jan er een verdieping bij. Eén kastje zal speciaal dienst gaan doen als jeugdafdeling. Want kinderen in de omgeving hebben dit boekenstalletje al wel ontdekt. De bibliotheek werd genoemd in een artikel in dagblad Trouw, 13-04-2013.
Boekenasiel Nijmegen
Op 9 juni dit jaar vond de officiële opening plaats van het ‘Boekenasiel’. Zo noemt schrijfster Rinske Kegel (link) haar miniruilbibliotheek. (zie Foto, De informele bibliotheek (1). De totstandkoming ervan was al een mooi voorbeeld van sociaal netwerken. Het boekenhuisje aan de Merwedestraat is in de stijl van Little Free Libraries, maar met een geheel eigen EHBO uitstraling. Zeg maar een Eigen Handige Boeken Opvang. Bezocht op 10 juli.
Corner libraries
De Amerikaanse kunstenaar Colin McMullan (artiestennaam Emcee C.M. Master Of None) en oprichter van de Kindness and Imagination Development Society (KIDS) startte in 2007 zijn project The Corner Libraries. Hij bouwde een boekenhuisje dat iets weg heeft van een luxe hondenhok. Op het deurtje schreef hij zijn ambitie: ‘This library is meant to encourage us all to publish and share information about local resources, issues, events, the many personal matters we care about deeply.´ Een tweede Corner Library kreeg de vorm van een plantenbak, compleet met zakjes tuinzaad. En McMullan is van plan om nog meer straathoekbibliotheken te maken. (link 1) (link 2)
Bibliotheken in oude telefooncellen
Engeland
Nadat de mobiele bibliotheek verdween dreigde in 2009 ook de plaatselijke telefooncel in het Zuid-Engelse plaatsje Westbury-sub-Mendip te worden weggehaald. Bewoners pakten het idee op om hun klassieke telefooncel tot bibliotheek om te bouwen. Van de ruim 90.000 cellen in Groot-Brittannië (2002) waren er in 2010 nog maar 12.000 over. Het aantal telefoonbibliotheken kan dus nog even stijgen.
New York
De Amerikaanse architect en industrieel ontwerper John Locke zoekt creatieve oplossingen voor verwaarloosde openbare ruimtes. Als onderdeel van zijn Department of Urban Betterment ontwierp hij een felkleurig kastje dat tussen de schotten van een (open) telefooncel past. (link 1) (link 2).
Beesd
Jordi en Michelle de Groot werden geïnspireerd door een krantenartikel over een Duitse telefooncelbieb. Ze waren meteen zo enthousiast dat ze op Marktplaats een oude PTT telefooncel kochten. In oktober 2011 installeerden zij daarin hun ruilbibliotheek. Deze PTTbieb staat op een mooi plekje achter de Havendijk langs de Linge. (zie Foto, De informele bibliotheek (1). Bezocht op 26 juli.
Duitsland
Het Bücherboxx concept wil het principe van duurzaamheid op een praktische manier inhoud geven: hergebruik van oude telefooncellen, scholing van jongeren, gericht op zelfstandig ondernemerschap en het uitwisselen van cultuurbezit (boekenruil).
Vervolg van: De informele bibliotheek (1) / Vervolg: De informele bibliotheek (3)
.